Integracija sistema elektronske naplate putarine Srbije i BiH

Bez autora
Mar 28 2024

U prisustvu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, danas je u Vladi Srbije potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu putarine između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Memorandum su potpisali direktori javnih preduzeća „Putevi Srbije”, „Auto-putevi Republike Srpske” i „Auto-ceste Federacije Bosne i Hercegovine” – Zoran Drobnjak, Nedeljko Ćorić i Denis Lasić.

Vesić je istakao da je ovaj dokument značajan zbog toga što pokazuje da se integrišemo u regionu i što olakšava život građanima, kako u BiH, tako i u Srbiji.

On je rekao da očekuje da će 15. aprila biti uspostavljena i zajednička integrisana naplata putarine sa Crnom Gorom, 15. maja sa Hrvatskom, a u junu i sa Grčkom.

Potpisani dokument će omogućiti ljudima koji imaju tagove u Bosni i Hercegovini, kao i onima u Srbiji, da nesmetano koriste puteve, bez zaustavljanja, rekao je Vesić.

On je iskazao zahvalnost ministru komunikacija i saobraćaja BiH Edinu Fortu i ministru transporta i komunikacija Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću na velikom doprinosu da se pomenuti memorandum potpiše.

Ministar je podsetio na to da je Srbija prošle godine uspostavila integrisanu naplatu putarine sa Severnom Makedonijom, navodeći da je u našoj zemlji izdato i preko 50.000 tagova.

Kada je u pitanju saradnja Srbije i BiH, mi u ovom trenutku gradimo jedan auto-put i dve brze saobraćajnice između naše dve zemlje, i do kraja ove godine biće završeno naših skoro 19,5 kilometara prvog dela auto-puta Beograd–Sarajevo, rekao je Vesić.

Pored toga, mi ćemo ove godine završiti i brzu saobraćajnicu Šabac–Loznica, vezu do graničnog prelaza Šepak, naveo je on i istakao da počinje da se radi i put Slepčević–Badovinci, a gradiće se i još jedan polumost pored Pavlovića mosta kako bismo imali četiri trake mosta.

On je najavio i izgradnju auto-puta u narednih godinu i po dana između Požege i Kotromana, gde će se, kako je objasnio, tunelom ulaziti sa strane Srbije u BiH.

Prema njegovim rečima, vlade Srbije i BiH su, u saradnji sa železničkim preduzećima i Federacije i Republike Srpske, konkurisale u EU za dobijanje sredstava za rekonstrukciju pruge Beograd–Sarajevo.

Vreme je da naš region sarađuje, da pomažemo jedni druge, jer samo tako možemo da opstanemo u teškim vremenima koja dolaze, poručio je Vesić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik